2012. november 6., kedd

Cake with Orchids - again

Egy újabb születésnapi torta Orchideákkal!:)
 

  Nos íme egy őszies ízű, orchideákkal díszített torta. Több szempontból különleges - egyrészt, mert egy jó barátom Édesanyjának 50. születésnapjára készült, másrészt pedig, mert igazából egy tökös-mákos 'pitetortáról' beszélhetünk, finom omlós tésztával.




A tészta receptje egészen egyszerű:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg hideg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
A töltelék sem bonyolult, bár egy kicsit időigényes:
  •  40-50 dkg friss sütőtök
  • 15 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • mazsola (ha nem felejtitek el, mint én:)
  • 1 egész citrom leve és héja
  • fahéj
  • szegfűszeg 


    A díszítéshez:
  •  500 ml habtejszín
  •  k2 tortabevonó massza
     Először is szerintem dobjuk be a sütőbe a felszeletelt sütőtököt, és egy körülbelül 50 perc alatt süssük elő - ha a próbavillánkat simán bele tudjuk szúrni, és a teteje egy picikét megbarnult, már kész is!
    A lisztben elvegyítem a sütőport, a cukrot és a sót, majd elmorzsolom benne a megadott mennyiségű vajat is (vagyis NE olvasszuk fel a vajat!). A tojás hozzáadása után addig gyúrom, míg egy helyes kis cipót nem kapok. Igyekezzünk az elkészítéssel, nehogy a meleg kezünktől "megégjen" a tészta és később szétessen. Nekem a hideg vizes kézmosás bevált előtte. ;)
     Amíg folytatjuk a töltelékünk elkészítését, a tésztát pihentessük egy kicsit a hűtőben! Kaparjuk ki a sütőtököt a héjából, és keverjük össze a darált mákkal, a porcukorral, a mazsolával, citromlével és reszelt héjával, fahéjjal és szegfűszeggel.

     A tészta 2/3 részével béleljünk ki egy kivajazott, kilisztezett 26 cm-es tortakarikát az előzőlegesen (lisztezett felületen) kinyújtott tésztánkkal - lehetőség szerint a forma oldalát is -, töltsük meg a töltelékkel, majd a maradék tésztával fedjük le. Villával szurkáljuk meg, majd közepes hőfokon addig süssük, míg a tészta egy picit meg nem barnul.
     A habtejszínt mindig hűtsük be, mielőtt felvernénk, a tortát pedig már csak kihűlt állapotában kenjük körbe (vagy díszítsük) vele! Ha szépen egyenletesen eloszlattuk a pitetortán a habot, tegyük be a hűtőbe, s csak akkor vegyük ki, ha a tortabevonó masszánkat porcukros asztalfelületen sikerült kinyújtani. Ha ez megvan, borítsuk be vele a tortát, és már jöhetnek is a virágok, amiről már egy másik bejegyzést tervezek írni! ;)
     Lee Wiley - 'Sugar'  című dalával kívánok Mindenkinek meghitt hangulatot a sütögetéshez, és jó étvágyat a végeredményhez!

                                


1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Az orchideák, mintha igazi virágok lennének!
    Ügyes vagy! Gratulálok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...