Január 6-án 22 éves lettem, ezért megajándékoztam magam - és a Családom bátrabb tagjait természetesen :) - egy isteni Paellával!
Paella |
Olyan régóta kívántam már a Paellát, hogy el sem tudtam volna képzelni más ebédet a szülinapomon! Hetek óta terveztem! S bár kicsit tartottam a tenger isteni gyümölcseitől (amit egyébként imádok, csak egy másfél évvel ezelőtti bulgáriai nyaralás alkalmával sikerült még az illatától is megundorodnom), örömmel jelentem, még mindig nagyon szeretem! :))) Csirkemellel, s - jobb híján - fagyasztott herkentyűkkel készítettem. Hibátlan lett! ;)
A hozzávalók tehát ( egy brutálisan nagy adaghoz ):
- 30-40 dkg csirkemell
- 50 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei, keverék (kagyló, tintahal, rák)
- 50 dkg rizs
- egy teáskanál sáfrány ( vagy "Paella fűszerkeverék ")
- 1,2 liter húsleves
- 2 db paradicsom meghámozva
- 1 db piros húsú paprika
- 15 dkg zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- só
- bors
- pirospaprika
- 1 db citrom
Először is a hagymákat megdinszteljük az olívaolajon, majd kicsit megfonnyasztjuk rajta a zöldségeket is, vagyis a borsót, a felszeletelt héj nélküli paradicsomot, és a paprikát.Jöhet a só, a bors, és egy kevés őrölt piros paprika is! Ezen fogjuk megpirítani az apró kockákra vágott csirkemellet és a herkentyűket. Ha ezt a lépést is sikeresen vettük, jöhet a rizs! azon is pirítsunk egy kicsit, de vigyázzunk, le ne égjen - gyorsan megy neki! :) Öntsük nyakon a húslevessel - amibe előtte beáztattuk a sáfrányt mintegy 25 percre -, és forrás után még egy 5-7 percig főzzük, majd kapcsoljuk le a tűzhelyet, fedjük le, és várjuk ki, míg a rizsszemek - szépen magukba szívva a sáfrányos húslevest - megduzzadnak.Fogyasztás előtt locsoljuk meg friss citromlével!
Celia Cruz - La Vida Es un Carneval című dalával kívánok Mindenkinek egészségben és vidámságban gazdag,
boldog új évet, valamint meghitt hangulatot a sütögetéshez, és jó
étvágyat a végeredményhez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése