Tejbegrízes-Málnás Kifli |
A Tejbegrízes-Málnás Kifli ötlete tegnap este jutott eszembe, a tészta receptjét pedig a készítéskor 'találtam ki'. Igazság szerint nem is tudok pontos értékeket mondani, mert gyakorlatilag találomra adagoltam a hozzávalókat - de nem kell megijedni, szerintem egészen tuti lett!
Szóval a tészta:
- 50-60 dkg liszt ( + a nyújtáshoz)
- 2-3 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 6-7 ek cukor
- 1 ek (csomag) vaníliás cukor
- 1/2 citrom lereszelt héja
- 1 csipet só
- 10-12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
A töltelékhez:
- 8 dl tej
- 6 púposabb ek búzadara
- 1 fél vaníliarúd
- 6-8 ek cukor
- (fagyasztott) málna
A tésztához langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
majd a többi hozzávalóhoz adva egyszerűen összedolgozzuk a tésztát, és pár percig dagasztjuk, majd nedves ruhával letakarva, hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Ez körülbelül 1 órát vesz igénybe, így ezalatt könnyedén elkészíthetjük a tejbegrízt, aminek nagyon sűrűnek, szinte formázhatónak kell lennie ( egy sima tejbegrízhez én 3-4 ek búzadarát adok a felforrt tejhez). A tejet a vaníliarúddal és a cukorral folyamatosan kevergetve felforraltam, majd hozzáadtam a grízt, és addig főztem, míg be nem sűrűsödött. Mielőtt a tésztába töltöttem, hagytam, hogy kihűljön egy kicsit.
A megkelt tésztát két részre szedtem, egyenként kinyújtottam őket egy-egy, nagyjából 2-3 mm-es lappá, majd (igyekeztem) a lapokat egyenlő szárú háromszögekre szabdaltam. Erre kentem a tejbegrízt, és szórtam a málnát, majd (a képen látható módon) a háromszög csúcsánál kicsit tovább nyújtogatva felcsavartam a kifliket, és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket úgy, hogy a végük alul legyen, nehogy szétnyíljanak.
majd a többi hozzávalóhoz adva egyszerűen összedolgozzuk a tésztát, és pár percig dagasztjuk, majd nedves ruhával letakarva, hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Ez körülbelül 1 órát vesz igénybe, így ezalatt könnyedén elkészíthetjük a tejbegrízt, aminek nagyon sűrűnek, szinte formázhatónak kell lennie ( egy sima tejbegrízhez én 3-4 ek búzadarát adok a felforrt tejhez). A tejet a vaníliarúddal és a cukorral folyamatosan kevergetve felforraltam, majd hozzáadtam a grízt, és addig főztem, míg be nem sűrűsödött. Mielőtt a tésztába töltöttem, hagytam, hogy kihűljön egy kicsit.
A megkelt tésztát két részre szedtem, egyenként kinyújtottam őket egy-egy, nagyjából 2-3 mm-es lappá, majd (igyekeztem) a lapokat egyenlő szárú háromszögekre szabdaltam. Erre kentem a tejbegrízt, és szórtam a málnát, majd (a képen látható módon) a háromszög csúcsánál kicsit tovább nyújtogatva felcsavartam a kifliket, és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket úgy, hogy a végük alul legyen, nehogy szétnyíljanak.
Alacsony hőfokon, pirulásig sütöttem. Tálaláshoz meghinthetjük porcukorral, vagy csurgathatunk rá csokoládét, de mártogathatjuk lekvárba, vagy akár pudingba is!
Kapitány Anni - 'A Szerelmi ABC-ben' dalával kívánok Mindenkinek meghitt hangulatot a sütögetéshez, és jó étvágyat
a végeredményhez!
Ez igazán érdekes és izgalmas ötlet! TEtszik:)
VálaszTörlésHú,ez nagyon finom lehet!!!
VálaszTörlésPróbáljátok ki, az én Családom már leadta a rendelést a következő adag(ok)ra! :)
VálaszTörlésNagyon szuper ez a "kifLILI"... :-)) ...de nincsen málnáááám! No de sebaj, majd teszek bele mást. :-)
VálaszTörlésSzupeeeer! Ne felejtsd el megmutatni!! :)
VálaszTörlés