Turbózzuk fel egy kicsit! ;)
![]() |
Ensaimadas - Spanyol Briós |
Ez a spanyol briós Jade és Limara konyhakuckójának gyümölcse, ötvözve, és egy kicsit továbbfejlesztve - a Karácsony ízeinek megfelelően.
Spanyol Briós (és egy kis diós bejgli:) |
Ensaimadas |
A tészta a következő hozzávalókból lett dagasztva, kelesztve:
- 50 dkg liszt
- 4 ek cukor
- 1 ek vaníliás cukor (vagy egy csomag)
- 2 tojás
- 4 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 csipet só
- 1 ek olaj
A töltelék:
- 10-15 dkg puha vaj
- porcukor
- őrölt fahéj
- őrült szegfűszeg
- cukrozatlan kakaópor
- reszelt narancshéj
- olvasztott fehércsokoládé
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a száraz összetevőket - így a lisztet a cukrokkal és a sóval, majd ehhez keverjük hozzá a tejet a benne felfuttatott élesztővel, a 2 tojást, valamint az egy evőkanálnyi olajat. Dagasszunk belőlük egy egészen lágy tésztát, és szépen szeleteljük fel 16 darabra. Így kapjuk később a képen látható méretű briósokat. Nos a darabolás után nincs más teendők, mint letakarni, és finom meleg helyen relaxálni hagyni a kis cipóinkat, míg szépen a duplájukra nem kelnek.
Ez idő alatt mi egészen nyugodtan elkészíthetjük a karácsonyi töltelékünket, ami jelen esetben annyit jelent, hogy összevegyítjük a porcukrot a fahéjjal, a szegfűszeggel és a narancshéjjal. Én csináltam olyat is, amiben a fahéjat kakaóporra cseréltem, de készült olyan briós is, amibe abszolút minden fűszer, ízesítő belement a felsoroltak közül. :)
Magas lángon, 15 perc alatt készre sülnek. Fogyasztható melegen is, porcukorral meghintve, de ha esetleg van rá esély, hogy kihűlésig nem fogy el, öntsük nyakon a tetejét is olvasztott csokival, egyszerűen mennyei!
Norah Jones - 'Don't know why' című
dalával kívánok Mindenkinek meghitt hangulatot a sütögetéshez, és jó étvágyat
a végeredményhez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése