2011. december 29., csütörtök

Ensaimadas, azaz Spanyol Briós - karácsonyosítva

Turbózzuk fel egy kicsit! ;)

Ensaimadas - Spanyol Briós


   Ez a spanyol briós Jade és Limara konyhakuckójának gyümölcse, ötvözve, és egy kicsit továbbfejlesztve - a Karácsony ízeinek megfelelően.
Spanyol Briós (és egy kis diós bejgli:)

Ensaimadas
A tészta a következő hozzávalókból lett dagasztva, kelesztve:
  • 50 dkg liszt
  • 4 ek cukor
  • 1 ek vaníliás cukor (vagy egy csomag)
  • 2 tojás
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj

A töltelék:
  • 10-15 dkg puha vaj
  • porcukor
  • őrölt fahéj
  • őrült szegfűszeg
  • cukrozatlan kakaópor
  • reszelt narancshéj
  • olvasztott fehércsokoládé

    A tészta elkészítéséhez keverjük össze a száraz összetevőket - így a lisztet a cukrokkal és a sóval, majd ehhez keverjük hozzá a tejet a benne felfuttatott élesztővel, a  2 tojást, valamint az egy evőkanálnyi olajat. Dagasszunk belőlük egy egészen lágy tésztát, és szépen szeleteljük fel 16 darabra. Így kapjuk később a képen látható méretű briósokat. Nos a darabolás után nincs más teendők, mint letakarni, és finom meleg helyen relaxálni hagyni a kis cipóinkat, míg szépen a duplájukra nem kelnek.




   
   Ez idő alatt mi egészen nyugodtan elkészíthetjük a karácsonyi töltelékünket, ami jelen esetben annyit jelent, hogy összevegyítjük a porcukrot a fahéjjal, a szegfűszeggel és a narancshéjjal. Én csináltam olyat is, amiben a fahéjat kakaóporra cseréltem, de készült olyan briós is, amibe abszolút minden fűszer, ízesítő belement a felsoroltak közül. :)

    Ha megkeltek a tésztacipók, egyenként kinyújtjuk őket, méghozzá egy kb. 2-3 mm vastagságú téglalappá, bekenjük lágy vajjal, majd meghintjük a porcukros-fűszeres-narancshéjas keverékkel, hogy aztán végezetül meglocsoljuk isteni olvasztott fehércsokoládéval. ( A tölteléket úgy szórjuk, hogy a a téglalap hosszú oldalainál a tészta széle egy 1 cm-es sávban üres maradjon - ez a feltekerés miatt fontos!) Ezután az egyik hosszú oldaltól kiindulva feltekerjük a megkent tésztánkat, majd ezt a rudat tovább csavarjuk egy csigaformába, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ugyanígy járunk el a többi cipóval is. További 20-30 percig hagyjuk őket letakarva, így ismét duplájukra kelnek majd!

    Magas lángon, 15 perc alatt készre sülnek. Fogyasztható melegen is, porcukorral meghintve, de ha esetleg van rá esély, hogy kihűlésig nem fogy el, öntsük nyakon a tetejét is olvasztott csokival, egyszerűen mennyei!

     Norah Jones - 'Don't know why' című dalával kívánok Mindenkinek meghitt hangulatot a sütögetéshez, és jó étvágyat a végeredményhez!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...