Egy újabb születésnapi torta Orchideákkal!:)

Nos íme egy őszies ízű, orchideákkal díszített torta. Több szempontból különleges - egyrészt, mert egy jó barátom Édesanyjának 50. születésnapjára készült, másrészt pedig, mert igazából egy tökös-mákos 'pitetortáról' beszélhetünk, finom omlós tésztával.
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg hideg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás
A töltelék sem bonyolult, bár egy kicsit időigényes:
- 40-50 dkg friss sütőtök
- 15 dkg mák
- 10 dkg porcukor
- mazsola (ha nem felejtitek el, mint én:)
- 1 egész citrom leve és héja
- fahéj
- szegfűszeg
A díszítéshez:
- 500 ml habtejszín
- k2 tortabevonó massza
Amíg folytatjuk a töltelékünk elkészítését, a tésztát pihentessük egy kicsit a hűtőben! Kaparjuk ki a sütőtököt a héjából, és keverjük össze a darált mákkal, a porcukorral, a mazsolával, citromlével és reszelt héjával, fahéjjal és szegfűszeggel.
A tészta 2/3 részével béleljünk ki egy kivajazott, kilisztezett 26 cm-es tortakarikát az előzőlegesen (lisztezett felületen) kinyújtott tésztánkkal - lehetőség szerint a forma oldalát is -, töltsük meg a töltelékkel, majd a maradék tésztával fedjük le. Villával szurkáljuk meg, majd közepes hőfokon addig süssük, míg a tészta egy picit meg nem barnul.
A habtejszínt mindig hűtsük be, mielőtt felvernénk, a tortát pedig már csak kihűlt állapotában kenjük körbe (vagy díszítsük) vele! Ha szépen egyenletesen eloszlattuk a pitetortán a habot, tegyük be a hűtőbe, s csak akkor vegyük ki, ha a tortabevonó masszánkat porcukros asztalfelületen sikerült kinyújtani. Ha ez megvan, borítsuk be vele a tortát, és már jöhetnek is a virágok, amiről már egy másik bejegyzést tervezek írni! ;)
Lee Wiley - 'Sugar' című dalával
kívánok Mindenkinek meghitt hangulatot a sütögetéshez, és jó étvágyat a
végeredményhez!
Gyönyörű! Az orchideák, mintha igazi virágok lennének!
VálaszTörlésÜgyes vagy! Gratulálok!